Патос не можливо уникнути у нашому житті. Психічні захворювання невиліковні. І бажає цього людина, чи ні, але зіткнення з патологічними проявами людської поведінки у більшості випадків неминуче. Та що говорити, коли навіть у високорозвинених країнах світу, як США, здавалося б на "пустому місці", в школах часто трапляється "бійня", коли хтось із учнів приносить зброю і вбиває вчителів та учнів, тощо. Людська психіка не зрозуміла та загадкова навіть у 21 столітті для психологічної науки. Не говорячи вже про такий її розділ як патопсихологія. Але не всі психічнохворі є небезпечними для суспільства, частина психічнохворих піддається пекельним стражданням та знущання абсолютно несправедливо тільки тому, що більшість людей навіть з Вищою освітою - цілковито безграмотні у питаннях Патопсихології, та часто опираються у своїх оцінках психічнохворих на ірраціональні страхи та стереотипи щодо порушеної психіки.

Даний курс присвячений науці патопсихології. Патопсихологія - це наука про причини та закономірності виникнення та протікання патологічної діяльності психіки. Це "наукове дослідження патологічної поведінки з метою описати, передбачити, пояснити та змінити патологічну поведінку." (Ronald J. Comer)

Мета даного курсу - викласти у систематичному вигляді основні наукові уявлення про природу патологічної поведінки та структуру і специфіку психічних розладів.

Завданнями даного курсу є:

- ознайомлення аспірантів з основними патопсихологічними теоріями про причини виникнення і структуру психічних розладів, їх природу та специфіку, тощо;

- розвиток у аспірантів інтересу до пізнання та аналізу психопатологічних феноменів людської поведінки;

- формування толерантності та руйнування міфів і стереотипів щодо психічнохворих;

- застереження від спрощеного уявлення про людську психіку та поведінку людини.