Дисципліна «Загальна мікробіологія і вірусологія» – одна з перших спеціальних дисциплін, яку вивчають студенти напряму «Біотехнологія». Ця дисципліна є однією з найважливіших в системі підготовки інженерів-біотехнологів, оскільки одержання продуктів мікробіологічного синтезу базується на життєдіяльності мікроорганізмів. На використанні мікроорганізмів та вірусів засновані методи генетичної інженерії, які дозволяють одержувати нові штами з корисними властивостями. Значна частина курсу присвячена вивченню будови і функцій окремих структур бактеріальної клітини, особливостям росту, розмноження, конструктивного та енергетичного метаболізму, біологічних особливостей вірусів як облігатних внутрішньоклітинних паразитів. Важливе місце відводиться питанням розповсюдження мікроб і вірусів, їх геохімічній діяльності, участі у кругообігу речовин, можливості використання у практичній діяльності людини, вивченню патогенних мікроорганізмів та вірусів, методів лабораторної діагностики, способів боротьби з ними та методам подолання лікарської резистентності Навчальна дисципліна «Загальна мікробіологія і вірусологія» базується на знаннях, які отримані студентами при вивченні біології клітини, біохімії, неорганічної, органічної, фізичної та колоїдної хімії.

 Мета викладання дисципліни – забезпечення відповідних сучасним вимогам знань студентів про морфологію, фізіологію, екологію, генетику, систематику мікроорганізмів та вірусів, можливості їх використання як потенційних обʼєктів біотехнології, а також сформувати необхідні в майбутній практичній діяльності інженера-біотехнолога уміння і навички Головним завданням курсу «Загальна мікробіологія і вірусологія» є формування вміння студентів системно охарактеризувати особливості морфології та хімічного складу, принципів систематики та номенклатури мікроорганізмів та вірусів, особливостей їх репродукції та мінливості, патогенезу та імуногенезу, біохімічні процеси, що забезпечують їх власну життєдіяльність та можливості їх використання у біотехнологічних процесах. Студент повинен знати: особливості будови та функціонування зовнішніх та внутрішніх мікроорганізмів;структуру генетичного апарату, позахромосомних генетичних елементів та їх роль у процесах спадковості та мінливості;особливості молекулярно-генетичної структури вірусів;специфічні риси енергетичного та конструктивного метаболізму мікроорганізмів;особливості умов існування та участь мікроорганізмів у кругообігу елементів;механізми репродукції вірусів у чутливих системах та механізми їх взаємодії з клітиною;новітні принципи класифікації та ідентифікації мікроорганізмів і вірусів;роль мікроорганізмів і вірусів у народному господарстві та як збудників різних інфекційних захворювань людини, тварин, рослин; способи боротьби з мікробними та вірусними патогенами;методи культивування та дослідження різних груп мікроорганізмів та вірусів Студент повинен вміти:приготувати нативний та фіксований забарвлений препарат для дослідження мікроорганізмів;самостійно визначати морфологічний тип бактерій за мікропрепаратом;визначати тинкторіальні властивості прокаріот, використовуючи метод забарвлення за Грамом;самостійно приготувати для використання в експериментальній роботі різноманітні типи поживних середовищ;самостійно проводити інокуляцію та культивуння мікроорганізмів з дотриманням правил безпеки;проводити вивчення фізіологічних властивостей різних груп мікроорганізмів з використанням елективних та диференційно-діагностичних середовищ;класифікувати віруси за їх морфологічними ознаками, молекулярною архітектурою та серологічними властивостями; володіти методами вірусологічних досліджень (культивування, електронна та люмінесцентна мікроскопія, хроматографія); діагностувати найпоширеніші вірусні захворювання методами ретроспективної серологічної діагностики,використовувати сучасні методи мікробіологічних та вірусологічних досліджень для вирішення практичних задач