Комп`ютерні мережі є універсальним засобом для збереження, передачі і обробки інформації, засобом, покликаним задовольняти потреби людини для вирішення  ділових та індивідуальних проблем.

Передбачається вивчення основних положень теорії і практики побудови,  комп’ютерних мереж та принципів передачі і основ контролю за потоком інформації в мережах та організацією, налаштуванням й управлінням серверів.

Мета дисципліни “Комп’ютерні мережі ” — підготувати студентів до ефективного використання сучасної комп’ютерної техніки, комп’ютерних мереж і необхідного програмного забезпечення на основі серверних платформ операційних систем в процесі розв’язування фахових завдань.

Принципи роботи мережних протоколів і серверних операційних систем є складовою загальної комп’ютерної грамотності і етики, який дає загальні уявлення про принципи передачі інформації в локальних і глобальних мережах, розвивають у студентів просторове і логічне мислення. Курс потребує ефективної методики для вивчення його студентами, майбутніми вчителями основ інформаційних технологій.

В даному курсі вивчаються теоретичні питання логічної і технічної організації комп’ютерних мереж, мережних і серверних операційних систем, протоколів для обміну інформацією, аналізуються принципи достатності і необхідності для побудови і організації управління локальними і глобальними мережами, проводиться класифікація структур технічних ланцюгів і програмного забезпечення.

 У процесі вивчення дисципліни вирішуються наступні завдання:

  1. вивчення теорії принципів роботи мережних операційних систем;
  2. вивчення структури і принципів побудови комп’ютерних мереж;
  3. вивчення організації і ефективного управління серверними операційними системами та доступом до інформації в мережі;
  4. вивчення принципів роботи протоколів для локальних і глобальних комп’ютерних мереж;
  5. сформувати у студентів уявлення про стан і перспективи розвитку комп’ютерної техніки, обладнання для комп’ютерних мереж та програмного забезпечення.