Програма вивчення обов’язкової навчальної дисципліни Порівняльна українсько-російська стилістика складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму 03 Гуманітарні науки спеціальності 035 Філологія (035.03 слов’янські мови та літератури (переклад включно)).

Вивчення стилістичної системи мов у зіставному аспекті дає глибше уявлення про їх багатство, про виражальні засоби й можливості, їх національну специфіку й взаємозв’язки, при цьому аналіз здійснюється на широкому матеріалі художньої літератури, а також наукових, публіцистичних творів та офіційно-ділових документів.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є різні типи схожостей та відмінностей у стилістичній будові зіставлюваних мов, а вужче – у стилістичних нашаруваннях слів-відповідників.

Мета порівняльної українсько-російської стилістики є виявлення спільних і диференційних ознак у стилістичній системі порівнюваних мов на фонетичному, лексичному, морфемному, словотвірному, морфологічному та синтаксичному рівнях, розкриття загальних структурних і функціональних особливостей обох мов.