Курс розроблений для студентів, які можуть працювати вчителями біології та лаборантами у галузі біологічних дисциплін. Таким чином, основна увага буде приділятися теоретичним та практичним навичкам.  

Провідна ідея предмета - показати внутрішньо предметні та міжпредметні зв'язки фізичних, хімічних і біологічних знань стосовно живого організму, а також необхідність інтеграції знань для вирішення завдань   на теоретичному та практичному рівні пізнання. Основним елементом структури знань предмета є теорія кінетики біологічних процесів, термодинамічних процесів, теорія фотобіологічних процесів, теорія реакції.

Курс «Біофізика» є основою для розуміння базових закономірностей поведінки біологічних систем, він базується на результатах, отриманих в галузі  ботаніки, фізіології, цитології, зоології, генетики, молекулярної біології з використанням фізичних методів дослідження, тому теоретичні положення курсу «Біофізики» розроблялися з урахуванням знань і умінь, отриманих в процесі вивчення вище перелічених дисциплін.

Теоретична частина курсу базується на засвоєнні знань про біофізичні   закономірності  розвитку живої матерії.