В умовах розвитку економіки та становлення підприємництва в незалежній Україні, розвитку приватного сектора економіки та залучення до них все більших верств населення держави, особливого значення набуває важливість етичного підходу до планування та оформлення ділових стосунків, знання основ психології та вміння використовувати їх на практиці. 

  Обґрунтування  прийняття  професійних,  управлінських рішень, та рішень в конкретній діловій ситуації не тільки за допомогою досвіду та теоретичних знань, а також на основі моралі, здатне покращити ефективність економічної діяльності в умовах етично свідомої економіки.

   Об’єктивна необхідність вивчення предмету «Психологія та етика виробничих відносин» полягає в трансформації суспільної свідомості населення  України  внаслідок  переходу  до  ринкової  системи господарювання, змін в підприємницькому секторі економіки та в системі ліберальних цінностей суспільства.

   Структура  курсу  розроблена  з  урахуванням  майбутньої професійної  кваліфікації  випускників,  специфікою  регіональної економіки і підприємництва України, та психологічних особливостей менталітету української нації.

   Курс складається з 10 тем, вивчається протягом одного семестру.