Опис курсу

Курс розроблений для студентів бакалаврського рівня, які пройшли загальну підготовку з англійської (німецької) мови на 1 курсі в університеті. Основна увага буде приділятися практичним мовним навичкам володіння польської мови як другої іноземної. У здобувачів вищої освіти розвиватимуться:

- уміння сприймати і породжувати іншомовне мовлення відповідно до умов мовленнєвої комунікації;

- знання про основні особливості соціокультурного розвитку іншомовних країн і вміння здійснювати свою мовленнєву поведінку відповідно до них;

- готовність бути толерантним, поважати свободу та цінності інших людей.

 

Мета навчання

Після успішного закінчення курсу студенти будуть здатні:

-      спілкуватися в усній формі (діалогічне та монологічне мовлення) в межах розмовних тем, що вивчалися;

-      продукувати письмові висловлювання різних типів;

-      читати автентичні тексти з метою розуміння основного змісту (вивчаюче читання) та з метою пошуку інформації (переглядове читання);

-      розуміти та обговорювати зміст аудіо та відеоматеріалів в межах тем, що вивчалися;

-      модифікувати та створювати нові освітні проекти за допомогою міжкультурної комунікації;

-      проявляти здатність до прийняття рішень у складних і непередбачуваних умовах, що потребує застосування нових підходів і прогнозування, креативного мислення;

-      усвідомлювати необхідність подальшого навчання; вивчення, аналізу, узагальнення та поширення досвіду міжкультурного спілкування.

 

Форми і методи навчання

Курс буде викладений у формі практичних занять (60 год./семестр) з використанням ІКТ. Викладач використовуватиме проблемні та інтерактивні методи навчання, консультації.

Самостійна та індивідуальна робота відбуватиметься на платформі Moodle з використанням різноманітних сервісів та вебдодатків Google, тому здобувачам вищої освіти потрібно мати обліковий запис.

Організація навчання

Обсяг

Тема

60 годин

Особисті дані. Професії. Хобі, спорт. Харчування. Страви, десерти. Ресторан, шопінг.

60 годин

Родина. Рутина. Робота та вільний час. Погода, самопочуття. Вільний час. Помешкання.

60

годин

Подорож до Республіки Польща. Визначні місця. Плани на майбутнє. Зовнішній вигляд людини. Здоров'я.

 

Оцінка

Підсумкова оцінка за окремий модуль курсу буде обчислюватися з використанням таких складових:

Бали

Результат навчання, що оцінюється

30

Виконання усних завдань: монологічне, діалогічне висловлювання. Робота з картою, володіння країнознавчими реаліями.

20

Виконання письмових тестових завдань на платформі УНІКОМ

10

 

Оформлення індивідуального завдання: підготовка презентації PowerPoint

10

Презентація доповіді

30

Підсумковий тест

100

 

 

Політика курсу

Основні принципи проведення практичних занять курсу «Іноземна мова (польська)» – студентоцентроване викладання, яке скеровано навчальними потребами студентів, спрямовано на підвищення їх мотивації до навчання, отримання студентами компетентностей коректного спілкування польською мовою. Основою занять є доброзичлива партнерська атмосфера взаєморозуміння та творчого розвитку.

Відвідування та участь є важливим компонентом цього курсу. За умови активної участі, виконання усних та письмових завдань, знанні реалій та визначних місць Республіки Польща виставляються поточні бали. Крім того, завдання розташовані на навчальній платформі УНІКОМ є обов’язковими для виконання.

 

Реченець виконання завдання на платформі УНІКОМ.

Останній термін виконання завдань на платформі УНІКОМ зазначено у завданнях. Після визначеного реченця завдання не приймаються. В разі хвороби або інших причин, які підтверджено документально, можливо здати ці завдання за попереднім узгодженням з викладачем під час консультації.

 

Мобільні пристрої на заняттях використовуються тільки з дозволу викладача.

 

Моделі роботи на практичних заняттях (індивідуальна, в парах, в мікрогрупах, групах) над вирішенням завдань дає можливість здобувачам вищої освіти якнайширше розкрити свій власний потенціал, навчитись довіряти своїм партнерам, розвинути навички інтелектуальної роботи в команді.

Протягом усього курсу активно розвиваються автономні навички здобувачів вищої освіти, які можуть підготувати додаткову інформацію за темою, що не увійшла до переліку тем практичних занять змістових модулів та виступити з презентацією чи інформуванням додатково.

 

Плагіат та академічна недоброчесніть є несумісними з принципами викладання курсу «Іноземна мова (польська)», з чим здобувачі вищої освіти ознайомлюються під час першого заняття.